Stiri, noutati | MEȘTEȘUGURI ȘI TRADIȚII URBANE ÎN ȚARA BÂRSEI
Noutati, informatii utile, stiri interesante din viata vedetelor din Romania si nu numai.
Noutati Romania, stiri Romania
18758
post-template-default,single,single-post,postid-18758,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,qode_grid_1300,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

MEȘTEȘUGURI ȘI TRADIȚII URBANE ÎN ȚARA BÂRSEI

Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov implementează, în perioada februarie-octombrie 2017, proiectul cultural ”Meșteșuguri și tradiții urbane în Țara Bârsei”. Proiectul cultural este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național în cadrul apelului programelor, proiectelor și acțiunilor culturale sesiunea I/2017, aria tematică Patrimoniu Cultural Imaterial.

În implementarea proiectului, Agenția Metropolitană Brașov acționează în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie Brașov, Asociația Creatorilor de Artă Tradițională și Contemporană Brașov și Inspectoratul Școlar Județean.

Acțiunea culturală urmărește promovarea unor vechi meșteșuguri din Brașov și Țara Bârsei în rândul elevilor brașoveni și a localnicilor, prin interacțiunea acestora cu artizanii de azi, creatori care duc mai departe arta meșteșugărească tradițională din SE Transilvaniei.
Scopul proiectului este valorificarea patrimoniului cultural al Braşovului şi a artei artizanale prin abordări interdisciplinare de dezvoltare de publicuri noi. Obiectivul urmărit de AMB este creşterea vizibilităţii meşteşugurilor autentice prin crearea unor produse de promovare culturală autentică şi reprezentativă pentru creaţia culturală românească.

În acest sens, în perioada martie-aprilie s-au desfășurat în opt instituții de învățământ din municipiul Brașov, ciclul gimnazial, sesiuni de educație culturală locală, la care au participat aproximativ 480 de elevi și 12 cadre didactice. Lecțiile de educație culturală locală au fost susținute de muzeograf Cristina Tănase, specialist al Muzeului Județean de Istorie Brașov, iar acestea au facilitat accesul elevilor la informații și documente privind istoria breslelor și meștesugurilor practicate în vechea cetate a Brașovului medieval și până la istoria recentă a artizanilor și meșterilor din Țara Bârsei.

Dorind să-i aducă pe copiii brașoveni cât mai aproape de arta tradițională și patrimoniul cultural imaterial local, Agenția Metropolitană Brașov a organizat în vacanța de vară o tabără de creație artizanală, intitulată ”Micii artizani din Țara Bârsei”, la care au participat peste 60 de elevi brașoveni, cu vârste cuprinse între 10 şi 16 ani. Tabăra de vară a fost gratuită, organizată în 2 serii a câte 2 săptămâni/serie (10 zile lucrătoare), într-o locație cu puternică încărcătură istorică și culturală, Bastionul Țesătorilor. Elevii participanți au lucrat sub îndrumarea creatorilor artizani produse meșteșugărești în cadrul a cinci ateliere: păpuși de pânză (Doina Nistor), crestături în lemn (Sorin Manesa Burloiu), împletire fire naturale (Gabriela Bularca), ceramică figurativă (Ioan Craioveanu) și pictură pe sticlă în tehnica Șchei (Corneliu Prișcu Sculean). Cei cinci artizani sunt membri ai Asociația Creatorilor de Artă Tradițională și Contemporană Brașov.
Întreaga activitate a copiilor care au participat la tabără a fost prezentată zilele acestea intr-o expoziție demonstrativă, unde au participat peste 500 de localnici și turiști. Aceștia au avut ocazia să admire produse artizanale create de micii artizani brașoveni, colecții de costume tradiționale din Țara Bârsei, o expoziție de fotografie etnografică, si sa participe la demonstrații practice susținute de creatori și meșteri locali etc.

Organizarea unor tabere de creație și crearea de obiecte în diverse tehnici tradiționale sub atenta îndrumare a artizanilor, le oferă copiilor brașoveni o alternativă de petrecere a timpului liber, dar și implicarea participativă în cadrul unui process de creație artistică.

Proiectul se concentrează în principal pe promovarea creativității, excelenței și inovării în forma de exprimare artistică și culturală, și creează o punte de legătură între patrimoniul cultural existent, în forma sa imaterială, și educație – aceasta din urmă făcând referire la cunoașterea și familiarizarea cu arta tradițională, aducerea în prim plan a multitudinii formelor de manifestare ale acesteia în atenția tinerilor și copiilor de astăzi.

 

No Comments

Post A Comment